Ételallergia
Bizonyos ételek fogyasztása egyes embereknél túlérzékenységi reakciót vált ki, amelyet ételallergiának nevezünk. Az igazi ételallergiánál a szervezet immun- /védekező/ rendszere úgy reagál bizonyos táplálékfélékre, mintha azok károsak volnának. A legtöbb ételallergia azonnali allergiás reakció tüneteivel jelentkezik. Az immunrendszer sejtjei ellenanyagokat termelnek, hogy ezekkel védekezzen a számára idegen anyaggal szemben.
Az ételallergia tünetei széles skálában jelentkeznek és nem csak allergiás mechanizmus alapján fejlődhetnek ki. Az allergiás reakciók különbözőek lehetnek: csalánkiütés vagy gyomor – és bélpanasz, hasmenés már korábban felhívja a beteg figyelmét, különösen ha ezek a tünetek bizonyos ételek, italok fogyasztása után rendszeresen jelentkeznek. A legerősebb ételallergének a fehérjék (tojás és a tej), kevésbé allergizálnak a szénhidrátok és a zsírok. Allergiát válthatnak ki a fermentek (erjesztő anyagok) és a hormonok is, különösen ha fehérje-alkotórészt tartalmaznak. Ételallergén csoportot alkotnak az ún. adalékanyagok: a mesterséges ételszinezékek és az étel konzerváló szerek. A cukrok, a keményítő és a zsír kivételével elméletileg minden étel okozhat allergiás tüneteket. Elsősorban itt érvényes az a mondás: ami egyik embernek táplálék, az a másiknak méreg. Főleg a gyermekeknél fordul elő, hogy érezve a kellemetlen tüneteket, spontán kerülnek bizonyos ételeket, „válogatnak”. A súlyosabb panaszok között a leggyakrabban a csalánkiütést figyelhetjük meg. A csalán foltok lehetnek kis kiterjedésüek, gombostü fejnyi nagyságúak, de akár tenyérnyiek is. Ezekhez társulhat szemhéj ödéma, ajak duzzanat, vagy az izületek felett összefüggő ödéma. Ezek a panaszok általában az élelmiszer elfogyasztása után 20-30 percre, de néha 10-12 óra múlva jelennek meg. A bőr elváltozások mellett más tünetek is megjelenhetnek, amelyek közül elsőként a hirtelen jelentkező hasmenést kell megemlíteni. Tünet lehet még a hányinger, izzadás, fejfájás és a gyengeség érzés is.
Bizonyos ételek gyakrabban idéznek elő bizonyos allergia típusok tüneteit - Pl:
- a tej ekzémát, köhögést, emésztési zavart, hasmenést
- a tojás: szem- ajakduzzanatot, ekcémát, csalánkiütést.
- a hal: csalánt, asthmát,
- a földieper, málna, dinnye: csalánt
- a dió: fogíny gyulladást
- a csokoládé, kakaó: orrfolyást, migrént
- a rockfort sajt: migrént (tiramin tartalma miatt)
- a paradicsom, a paprika: hasi görcsöket, csalánkiütést
- a méz: ödémát és csalánkiütést vált ki.
Az ételallergiára jellemző, hogy az elmondott panaszok csak rohamokban jelentkeznek és vissza-visszatérnek. Az ételallergiákról szólva említést kell tenni a hajlamositó tényezőkről. A veleszületett hajlamot kell elsőként kiemelni, egyrészt az ételallergiások családjában gyakrabban szerepelnek más allergiás betegségek is pl. endogén ekcéma, atópia.
Ez a reakció bizonyos sejttípusból, a hízósejtekből egy "histamin"-nak nevezett anyag felszabadulását váltja ki. A histamin az, amely az azonnali allergiás tüneteket okozza.
Ételallergia leggyakoribb tünetei:
- csalánkiütést
- hasi fájdalom
- hasmenés
- asztma
Ételallergiát okozó ételek:
A legáltalánosabb ételallergiát okozó ételek a következők:
- paradicsom
- eper
- málna
- kiwi
- tej
- tojás
- dió
- földimogyoró
- szója
- kakaó
- kagyló
- hal
- ételtartósítószerek
- izfokozók
Vannak olyan ételallergiát okozó ételek, amelyek közvetlenül a hízósejtekre hatnak és hisztaminfelszabadulást váltanak ki.
Ezek az ételallergiát okozó ételek a következők:
|
![]() |
|
![]() |
|
|
|
![]() |
|
![]() |
|
|
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
Vannak olyan ételallergiát okozó ételek, amelyek már maguk is hisztamint tartalmaznak és képesek beindítani az allergiás reakciót.
Ezek az ételallergiát okozó ételek a következők:
- csokoládé
- paradicsom
- földieper
- kagyló
- rebarbara
- sajt
- füstölt sonka
- kolbász-szalámifélék
- hering
- makréla
- tőkehal
- tonhal
- paprika
- dió
- vörösbor
- savanyúkáposzta
ELŐFORDULHAT az is, hogy a tehéntej-allergiás a marhahúsra is, a tojásallergiás a csirkehúsra is allergiás reakcióval felel!
Élelmiszereink nagy része iparilag tartósított, illetve színezőanyagot, ízesítőanyagot tartalmaz, amelyek nem ritkán maguk is allergiás, ételallergiás tüneteket okozhatnak.
Ételallergiát kiváltó anyagok:
- Színezőanyagok: E.102, E.107., E110, E122, E123, E124, E128, E151.
- Ízesítőanyagok: cinnamate /fahéj/, eugenol, /szegfűszeg/, mentol
- Tartósítószerek: E210, E219, E200E,203,
- Oxidációt gátló szerek: E3121, E320, E321.
- Aromák: E.620, E625, E626, E629, E630, E633.
Magyarországon megköveteli a törvény, hogy feltüntessék az árú cimkéjén, ha e hatóanyagok közül bármelyiket felhasználták az étel tartósításához!
(A felsorolt tüneteket nem csak ételallergia okozhatja, egyéb megbetegedés is lehet ezért javasoljuk, hogy a tünetek megjelenésekor forduljon orvosához!)
A vizsgálatok folyamatát és lényegét pontosan elmagyarázom!
A kiértékelést szóban megbeszéljük és írásban is átadom a lelet mellé egy tájékoztató formájában!
A vizsgálatot én Szoboszlai Istvánné komoly szakmai háttérrel rendelkező Labordiagnosztikai analitikus végzem.
Várom kedves pácienseimet bejelentkezésre:
Bejelentkezés: 06-20-970-8600 vagy foglaljon egyszerűen időpontot a weboldalon.