Lisztérzékenység
A lisztérzékenységet, vagy más néven gluténérzékenységet (cöliákiát) tulajdonképen a mindennapi kenyerünk alapanyaga, a liszt váltja ki, illetve a kalászos gabonafélékben levő glutén /sikér/ egyik fehérje csoportja, a gliadin.
A lisztérzékenység, gluténérzékenység (cöliákia) nem allergia, de a gliadin az allergiához hasonlóan antigén-antitest reakciót, immunválaszt vált ki a vékonybélben. A vékonybél nyálkahártyájának a felületét bélbolyhok növelik, hogy a tápanyagok minél nagyobb felületen szívódhassanak fel. Az immunreakció következtében a bélbolyhok elpusztulnak, így a bél felszívó felülete nagy mértékben csökken. Emiatt a tápanyagok felszívódása romlik, emésztési és felszívódási zavar jön létre.
A LISZTÉRZÉKENYSÉG (CÖLIÁKIA) ÖRÖKLETES, GENETIKAILAG MEGHATÁROZOTT BETEGSÉG!
A lisztérzékenység - gluténérzékenység leggyakoribb tünetei:
- Haspuffadás
- Krónikus hasmenés
- Emésztetlen tömeges széklet
- Hasi fájdalom
- Súlygyarapodás és növekedési zavar
- Gyermekkorban: fokozó anorexia (kóros soványság) fél-egy éves korban, nagytömegű, bűzös, csillogó festékezés nélküli székletürités és lesoványodás, nagy elődomborodó has
- Hiányállapotok lépnek fel pl.:
- Vas (Fe) hiány
- B12 (B vitamin) hiány
- Cink hiány
- K vitamin hiány
- Kalcium hiány
- Magnézium (Mg) hiány
- Előfordulhat, nem szokványos tünetként a vashiányos vérszegénység fogzománc hibás fejlődése, osteoporozis vagy a pubertás késése
A lisztérzékeny, gluténérzékeny betegek 70 %-a nő!
Régen a tipikus tünetek alapján a lisztérzékenységet (cöliákiát) gyermekkorban kezdődő betegségnek tartották, de ma már tudjuk, hogy felnőtteknél is gyakori. Felnőttkorban a gluténérzékenység esetén a nem típusos tünetek jellegzetesek, így nehezebb felismerni. Tehát a lisztérzékenység vagy más néven gluténérzékenység (cöliakia) bármely életkorban előforduló betegség. Ez egy autoimmun folyamat, mely az egész szervezetet érinti.
A tehéntej szerepe: cöliákiában már 3 hónapos kortól kezdve a lisztérzékenység vagy gluténérzékenység (cöliákia) jelentős részében tehéntej intolerancia is fennáll, mely szintén bélrendszeri (enterális) tünetekben nyilvánul meg.
A lisztérzékenység (cöliakia) vizsgálatai:
- A gluténérzékenység kimutatása genetikai vizsgálattal:
A genetikai vizsgálattal a lisztérzékenységre való genetikai hajlamot vizsgáljuk, vagyis hogy a gluténérzékenységet kódoló gén jelen van-e a családban vagy sem.
A lisztérzékenység (cöliákia) kimutatása genetikai vizsgálattal szájnyálka-törletből történik (a beteg szájnyálkahártyájából törléssel veszünk mintát), ekkor a HLA géncsalád, fogékonyságot jelentő fehérjemolekulákat kódoló genetikai változatainak kimutatását végezzük. A szájüreg belső felületén található hámsejtek normális életciklusuk során leválnak a szájüreg belső felületéről. A mintavétel során ilyen leváló nyálkahártya-hámsejteket nyerünk egy kisméretű mintavevő kefe segítségével. A laboratóriumban ezekből a sejtekből DNS-preparátum készül. Ez a DNS tartalmazza a mintaadó személy génkészletét, így a minta felhasználható minden kért genetikai vizsgálat elvégzésére.
Az antigének /DQ2.5,DQ2.2/ valamelyike a betegek 98%-nál, míg a népesség 30%-nál fordul elő. Ez azt jelenti, hogy ha ezen antigének egyike sem mutatható ki valakiben, akkor nála gyakorlatilag kizárható a lisztérzékenység, illetve nem is fog megjelenni élete során. Ha eredménye a fogékonyságot jelentő típusba sorolható, további vizsgálatokra van szükség.
A vizsgálatok folyamatát és lényegét pontosan elmagyarázom!
A kiértékelést szóban megbeszéljük és írásban is átadom a lelet mellé egy tájékoztató formájában!
A vizsgálatot én Szoboszlai Istvánné komoly szakmai háttérrel rendelkező Labordiagnosztikai analitikus végzem.
Várom kedves pácienseimet bejelentkezésre!
Bejelentkezés: 06-20-8708-600 vagy foglaljon egyszerűen időpontot a weboldalon.
Rugamas munkaidő, bejelentkezés minden nap megbeszélés szerint!